Zenuwbeknelling voorvoet (mortonse neuralgie)

De benaming ‘Mortonse neuralgie’ komt van de man die deze klacht als eerste beschreven heeft, dhr. Morton. Het is een zenuwinklemming tussen twee middenvoetsbeentjes, meestal tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. Men ervaart tintelingen of stoomstootjes door de (voor)voet, vaak in combinatie met een verdoofd gevoel in de tenen of rond de bal van de voet. Het komt vaker voor bij dames dan bij heren, wat onder andere met schoeisel te maken heeft.

Het kan op twee manieren ontstaan: door een trauma, denk hierbij aan een verstapping waardoor de zenuw getriggerd is geraakt, of door een instabiele afzet. Doordat bij de afzet het grote teengewricht niet goed geactiveerd wordt, ontstaat er een korte draaiing op de voorvoet(de abductory twist) waardoor bij de middenvoetbeentjes te veel beweging plaatsvindt en de zenuw die ertussen loopt geïrriteerd raakt.

Behandelmogelijkheden

  • Manueel therapie
  • Podotherapeutische zolen
  • Schoenadviezen
  • Siliconen orthese
  • Cortisone injectie
  • Operatie

Behandelmogelijkheden Podotherapie Hulleman

Bij podotherapie Hulleman zoeken we uit waarom uw voet die compenserende beweging maakt. Vaak heeft dat te maken met een blokkade van het Os Cuboid(botje in de middenvoet), waardoor de spier die het grote teengewricht naar de grond moet trekken niet goed kan functioneren. Het gevolg is dat er een abductory twist en daarmee instabiele afzet ontstaat. Door deze blokkade te behandelen wordt het grote teengewricht weer op de juiste wijze geactiveerd en komt de stabiele afzet weer terug. Ter ondersteuning wordt zooltherapie ingezet.